Antioxidant activity as a generalized factor of food products quality

Authors

  • Tsyupko T.G. Kuban State University, Krasnodar, Российская Федерация
  • Voronova O.B. Kuban State University, Krasnodar, Российская Федерация
  • Khrapko N.V. Kuban State University, Krasnodar, Российская Федерация
  • Temerdashev Z.A. Kuban State University, Krasnodar, Российская Федерация

UDC

543:614.3:543.42.062

Abstract

The work offers a methodic approach and identifies optimal conditions for spectrophotometric determining of the summary quality index, i.e. antioxidating activity, which reflects the summary contents of reducers of various nature. The possibility of the application of the indicating system iron (III) - o-phenanthroline and the standard substance — ascorbic acid to determine the summary antioxidating activity of foods has been theoretically substantiated and experimentally proved. It has been proved that the proposed quality assessment according to the quantity of antioxidating activity is the summary index.

Acknowledgement

Работа выполнена при поддержке РФФИ (03-03-96-548).

Author Infos

Tatyana G. Tsyupko

канд. хим. наук, доцент кафедры аналитической химии Кубанского государственного университета

Olga B. Voronova

канд. хим. наук, старший преподаватель кафедры аналитической химии Кубанского государственного университета

Natalya V. Khrapko

аспирант кафедры аналитической химии Кубанского государственного университета

Zaual A. Temerdashev

д-р хим. наук, профессор, заведующий кафедрой аналитической химии Кубанского государственного университета

References

  1. Kaur Charanjit, Kapoor Harish C. Antioxidants in fruits and vegetables — the millenniums health // J. Food of Sci. and Technol. 2001. Vol. 36. No 7. P. 703-725.
  2. Пищевая химия: учебник для студентов вузов / Нечаев А.П., Траубенберг С.Е., Кочеткова А.А. и др.; Под. ред. А.П. Нечаева. СПб.: ГИОРД, 2004. 632 с.
  3. Мицкевич Н.И. и др. Процессы окисления в природе и технике / Н.И. Мицкевич, В.Е. Агабеков, Н.Г. Арико. Минск: Наука и техника, 1978. 135 с.
  4. Блажей А., Шутый А. Фенольные соединения растительного происхождения. Пер. со славянского А.П. Сергеева. М.: Мир, 1977. 239 с.
  5. Kuo J.-M., Jeh D.-B., Pan S. Rapid photometric assay evatuating antioxidative activity in edible plant material // J. Agr. and Food Chem. 1999. Vol. 47. No 8. P. 3206-3209.
  6. Шкарина Е.И., Максимова Т.В., Пахомов В.И., Лозовская Е.Л. Оценка антиокислительной активности пищевых продуктов // Химия и биотехнология пищевых веществ. Экол. безопас. технол. на основе возобновляемых природных ресурсов: Тез. докл. Междунар. конф. молодых ученых. М., 2000. C. 86-87.
  7. Vinson Joe A., Hao Yong, Su Xuehui, Zubik Ligia Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables // J. Agr. and Food Chem. 1998. Vol. 46. No 9. P. 3630-3634.
  8. Gao Guohua, Sofic Emin, Prior Ronald L. Antioxidant capacity of tea and common vegetables // J. Agr. and Food Chem. 1996. Vol. 44. No 11. P. 3426-3431.
  9. Турова Е.Н. Применение электрохимических методов для оценки интегральной антиоксидантной способности лекарственного растительного сырья и пищевых продуктов: Автореф. дис. ... канд. хим. наук. М., 2001. 23 с.
  10. Навас М.Х., Хименец А.М., Асуэро А.Г. Определение восстановительной способности настоек семени канарского канареечника методом хемилюминесценции // Журнал аналитической химии. 2004. Т. 59. №1. С. 84-86.

Issue

Section

Chemistry

Pages

91-95

Submitted

2005-06-02

Published

2005-06-24

How to Cite

Tsyupko T.G., Voronova O.B., Khrapko N.V., Temerdashev Z.A. Antioxidant activity as a generalized factor of food products quality. Ecological Bulletin of Research Centers of the Black Sea Economic Cooperation, 2005, no. 2, pp. 91-95. (In Russian)